Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έπειτα από πρόσκληση, συμμετείχε στη συνάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με τους Περιφερειάρχες από όλη την Ελλάδα.
Τα Θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Ενεργοποίηση ΤΕΒΑ
• Αναπτυξιακές συμπράξεις
• Προμήθειες
• Καταγραφή τυπικών και άτυπων δομών
2. Εξειδίκευση Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη.
Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Σταύρος Γιαννακίδης, ως Αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και ως Υπεύθυνος για τον Συντονισμό και την Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βοήθειας προς τους Απόρους ΤΕΒΑ, που έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και στήριξης των άπορων ατόμων με πολλαπλές δράσεις όπως η διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων αναγκαίων ειδών ατομικής χρήσης π.χ. παπούτσια και ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, σχολικά είδη και βιβλία, παιχνίδια κλπ.
Η Συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή το μεσημέρι και συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (Πρόεδρος ΕΝΠΕ), Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Ανατολικής Μακεδονίας Γιώργος Παυλίδης, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλατσιάτος, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής Κατερίνα Θανοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κρήτης Κλώντζας Εμμανουήλ, οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου και Θεοφάνης Στεφανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Αηδονόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά την διαδικασία της Σύσκεψης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον Προγραμματισμό, τις Πρωτοβουλίες και τις Ενέργειες της, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγκαιρα είχε πάρει και προχωρήσει, απέδειξε ότι ο Φάκελος για το Συγκεκριμένο Πρόγραμμα και οι Προτάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο, όχι μόνο ήταν μέσα στον προβλεπόμενο ασφυκτικά ελάχιστο χρόνο, αλλά είχαν Ποιότητα, Ωριμότητα, ήταν Ουσιαστικές και με κορυφαίο, την Καθολικότητα Συμμετοχής όλων των Θεσμικών και Τοπικών Φορέων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από την συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των Περιφερειών και είναι από τις ελάχιστες Περιφέρειες η οποία είναι Επικεφαλής Εταίρος και λειτουργεί ως «ομπρέλα», έχοντας την Συνεργασία όλων των Θεσμικών και Τοπικών Φορέων για όλες της Περιφερειακές Ενότητες της.
Το παραπάνω αποτελεί και Πρόθεση του Υπουργείου, να είναι δηλαδή οι Περιφέρειες Επικεφαλής Εταίροι των Κοινωνικών Συμπράξεων, διότι έτσι διασφαλίζεται η εγγύηση της όσο το δυνατόν καλύτερης υλοποίησης του Προγράμματος προς όλους τους ωφελούμενος και προς κάθε απομακρυσμένης περιοχής.
Στην πλειοψηφία των Περιφερειών διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν Τοπικές διαμάχες και συγκρούσεις μεταξύ των Δήμων για το ποιος θα είναι Επικεφαλής Εταίρος, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην Σύναψη των Συμπράξεων, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να βρίσκει εμπόδια και να δυσχεραίνει το Υπουργείο ως προς την Εφαρμογή και την Υλοποίηση του.
Οι Προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας αναδείχτηκαν και υιοθετήθηκαν από την Αναπληρώτρια Υπουργό και τους συμμετέχοντες, τόσο κατά την τοποθέτηση του στην σημερινή Σύσκεψη, αλλά έπειτα και από την προσωπική Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας με την Αναπληρώτρια Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα και μπορούν να ενταχθούν και να εφαρμοστούν στο Πρόγραμμα, έχουν πλήρη Τεκμηρίωση, είναι συγκροτημένες, θα αποτελέσουν σημαντικότατα Εργαλεία επίλυσης πολλών προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαδικασία εφαρμογής του συγκεκριμένου και όχι μόνο αυτού του Προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύονται ως οι Κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη και πιο γρήγορη υλοποίηση του, προσφέροντας πραγματική και ουσιαστική βοήθεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και Μελλοντικά για τους Πολίτες και τους Ωφελούμενους.
Οι Προτάσεις αυτές είναι:
1. Ηλεκτρονική Πανελλήνια Πλατφόρμα Καταγραφής και Αίτησης για τους ωφελούμενος που θα έχει και ως αποτέλεσμα και την διασταύρωση των στοιχείων τους για διπλοεγγραφές.
2. Ηλεκτρονική Κάρτα για τους Ωφελούμενους του Προγράμματος (Κάρτα Στήριγμα Ζωής).
3. Αύξηση του Ποσοστού του Προγράμματος για τα Τρόφιμα έναντι των Υλικών (Ρουχισμού).
4. Ιατρική και Φαρμακευτική Κάλυψη των Ωφελούμενων.
5. Καταγραφή Παιδικής Φτώχειας και Χορήγηση Δεκατιανού στους Μαθητές.
6. Λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων.
7. Να λαμβάνεται υπόψη η Ιδιαιτερότητα Πληθυσμιακών Θυλάκων που Μετακινούνται κατά την διάρκεια του έτους.
8. Χαρτογράφηση Φτώχειας σε όλα τα Επίπεδα.
9. Στόχος η Εύρεση των «Αόρατων» Πολιτών και Ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας και Επιβίωσης.
10. Ενίσχυση Ευπαθών Ομάδων – ΑμΕΑ – Ανέργων – Ανασφάλιστων κλπ.
11. Στέγαση Απόρων και Άστεγων σε Δημόσιες Δομές.
12. Αποθήκευση Διανομή Τροφίμων.
13. Προμήθεια των Τροφίμων Μακράς Διαρκείας κατά 80% Τοπικά από τις Συμπράξεις και 20% Κεντρικά από το Υπουργείο.
14. Οικονομοτεχνική Βοήθεια μέσα από τα Πλαίσια του Προγράμματος το οποίο το προβλέπει.
15. Καταγραφή Ρομά.
Η Υπουργός ενημέρωσε πως το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ αφορά 45.000.000 Ευρώ για το έτος 2014 και 90.000.000 Ευρώ για το 2015 τα οποία είναι αδιάθετα και με βάση τις παραπάνω Προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής η Υλοποίηση και η Εφαρμογή του θα είναι ως εξής :
- Πρόταση του Υπουργείου είναι να γίνει μία (1) Κοινωνική Σύμπραξη ανά Περιφερειακή Ενότητα.
- Θα λειτουργήσει ως Οδηγός Χαρτογράφησης της Φτώχειας σε όλα τα Επίπεδα.
- Ευελπιστούν μέσα στον Απρίλιο να μπορούν να κάνουν Αιτήσεις οι ωφελούμενοι.
- Θα υπάρξει Ενημέρωση με Καμπάνια και Μπάνερς (banners) σε Δήμους και Περιφέρειες.
- Οι Αιτήσεις θα ξεκινήσουν αν όλα πάνε καλά εντός ενός μηνός και θα γίνονται Ηλεκτρονικά είτε στα ΚΕΠ είτε από το διαδίκτυο σε Ειδική Πλατφόρμα και θα υπάρχει διασταύρωση Στοιχείων.
- Εντός ενός μηνός από την ψήφιση του Νομοσχεδίου θα έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ.
- Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε Είδος.
- Στόχος του Προγράμματος θα είναι οι Φτωχές Οικογένειες με παιδιά – ΑμΕΑ
- Κριτήριο θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με τις προσαυξήσεις του ανά μέλος οικογένειας και θα αποδεικνύεται με τις Φορολογικές Δηλώσεις (2014 στην προκειμένη περίπτωση).
- Η Ωφέλεια θα είναι 9 μηνών και οι Ωφελούμενοι θα την λαμβάνουν Αναδρομικά από τον χρόνο που κατέθεσαν Αίτηση και κρίθηκαν Δικαιούχοι.
Επίσης θα περιλαμβάνει τα εξής 3 Μέτρα:
1. Ηλεκτρικό Ρεύμα.
- Δεν θα κόβεται το ρεύμα στους Δικαιούχους – Ωφελούμενους του Προγράμματος
- Επανασύνδεση ρεύματος δωρεάν στους Δικαιούχους – Ωφελούμενους του Προγράμματος και 1200Kw δωρεάν 4μηνιαία (Κανονική Χρέωση μετά την Κατανάλωση των 1200 Kw).
- Ρύθμιση Χρεών Ρεύματος.
- Οι Δικαιούχοι – Ωφελούμενοι του Προγράμματος οι οποίοι είναι Ασθενείς και έχουν Ανάγκες Χρήσης Μηχανικής Υποστήριξης και άλλων Συσκευών δεν θα έχουν Όριο Κατανάλωσης Κιλοβατόρων.
2. Επιδότηση Ενοικίου.
- Οι Δικαιούχοι – Ωφελούμενοι του Προγράμματος θα έχουν δικαίωμα Επιδότησης Ενοικίου ύψους από 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
- Οι Επιδότηση θα δίδεται στον Ιδιοκτήτη και θα είναι Αφορολόγητη για να υπάρξει και σε αυτούς Ενίσχυση.
3. Επιδότηση Σίτισης.
- Θα θεσπιστεί για τους Δικαιούχους - Ωφελούμενους Κάρτα Επιδότησης Σίτισης (Prepaid) Πιστωμένη με το ποσό των 100 Ευρώ τον μήνα, ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
- Η Κάρτα Επιδότησης Σίτισης θα αφορά αυστηρά και μόνο για Τρόφιμα.
- Η Έκδοση της Κάρτας Επιδότησης Σίτισης θα βγαίνει σε 15 ημέρες με ένα μήνα το πολύ για τους Δικαιούχους – Ωφελούμενους του Προγράμματος.
- Τα Σούπερ Μάρκετ που θα επιλεγούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα είναι όσο το δυνατόν Τοπικά για την κάθε Περιοχή έτσι ώστε να υπάρξει Τόνωση της Τοπικής Κοινωνίας και Αγοράς.
- Η Κάρτα Επιδότησης Σίτισης θα είναι Προσβάσιμη σε όλα τα Μηχανήματα των Σούπερ Μάρκετ.
- Στην Κάρτα Επιδότησης Σίτισης θα προστεθούν και άλλες δωρεάν Προσφορές και Παροχές που θα προκύψουν.
Τονίστηκε επίσης:
- Η ανάγκη Οριστικοποίησης των Αναπτυξιακών Συμπράξεων,
- Ο Καθορισμός του Θεσμικού Πλαισίου για την Διαμόρφωση και την Διαδικασία Προμήθειας των Τροφίμων και η Εξειδίκευση στον τρόπο αλλά και την Διαδικασία Διανομής τους για την Νομιμότητα των Διαδικασιών.
- Η Οριστικοποίηση των Κριτηρίων Καταγραφής Δικαιούχων – Ωφελούμενων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα η οποία με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής δημιούργησε και διαθέτει Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, ένα πολύ σημαντικό Εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του Προγράμματος και όχι μόνο και το οποίο αποτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους 12 Δήμους και την Εκκλησία με τις 5 Μητροπόλεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα), οι ΑμΕΑ, οι Φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελοντικές Οργανώσεις, Πολύτεκνοι και πολλοί άλλοι από όλη την Δυτική Μακεδονία, όπου δραστηριοποιούνται και προσφέρουν σε διάφορες Ευπαθείς Ομάδες και Απόρους και οι οποίοι είναι Εταίροι στην Κοινωνική Σύμπραξη αυτού του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)»
Ακολουθούν οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίων Νήσων.
Έτσι λοιπόν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι Πρωτοπόρος στην Υλοποίηση όλων των Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη όπως το ΤΕΒΑ 2014 – 2020, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα και της Κοινωνικής Πολιτικής (Ρομά) κ.α.
Το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της Συνέχισης της Κοινωνικής Πολιτικής της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να καταθέσει Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, του Θεματικού Στόχου 9, των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) και γενικότερα όλων των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκών και μη.
Για μια ακόμη φορά, όπως και με την υποβολή πρότασης στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (Ε.Τ.Π.) για την Καταγραφή Απολυμένων από τον κλάδο της Ενέργειας και την Χρηματοδότηση μέτρων για την αγορά εργασίας που στοχεύουν εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση των απολυμένων ατόμων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγήθηκε των εξελίξεων γιατί διαθέτει την προνοητικότητα, την Βούληση με τους Συνεργάτες της να ανταποκρίνεται γρήγορα, αποτελεσματικά, ουσιαστικά και μεθοδικά, σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για τον Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Ευρωπαϊκών αλλά και Εθνικών Προγραμμάτων, για την Τόνωση και την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Πολιτών της.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί τις Διευθύνσεις Πρόνοιας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με τους υπαλλήλους που είχαν την ευθύνη για την συγκέντρωση των στοιχείων και φυσικά όλους τους Εταίρους της, τους Δήμους και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών (Γρεβενών - Δεσκάτης), Καστοριάς (Καστοριάς - Νεστορίου - Άργους Ορεστικού), Κοζάνης (Κοζάνης - Σερβίων Βελβεντού - Βοίου - Εορδαίας), Φλώρινας (Φλώρινας - Πρεσπών - Αμυνταίου) με τις Κοινωνικές Δομές τους (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις κλπ), τις Μητροπόλεις (Γρεβενών, Καστοριάς, Σερβίων και Κοζάνης, Σισσανίου και Σιατίστης, Φλώρινας), τους ΑμΕΑ, τους Φορείς και Συλλόγους όλης της Δυτικής Μακεδονίας, για την πολύτιμη και απαραίτητη συνεργασία και συμμετοχή τους στα Στάδια του Προγράμματος, μέχρι και την ολοκλήρωση του το διάστημα που θα ακολουθήσει και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο Κάλεσμα Κοινής Προσπάθειας για να υπάρξει το επιθυμητό και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο είναι και υπαρκτό.
Τα Θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Ενεργοποίηση ΤΕΒΑ
• Αναπτυξιακές συμπράξεις
• Προμήθειες
• Καταγραφή τυπικών και άτυπων δομών
2. Εξειδίκευση Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη.
Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Σταύρος Γιαννακίδης, ως Αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και ως Υπεύθυνος για τον Συντονισμό και την Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βοήθειας προς τους Απόρους ΤΕΒΑ, που έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και στήριξης των άπορων ατόμων με πολλαπλές δράσεις όπως η διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων αναγκαίων ειδών ατομικής χρήσης π.χ. παπούτσια και ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, σχολικά είδη και βιβλία, παιχνίδια κλπ.
Η Συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή το μεσημέρι και συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (Πρόεδρος ΕΝΠΕ), Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Ανατολικής Μακεδονίας Γιώργος Παυλίδης, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλατσιάτος, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής Κατερίνα Θανοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κρήτης Κλώντζας Εμμανουήλ, οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου και Θεοφάνης Στεφανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Αηδονόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά την διαδικασία της Σύσκεψης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τον Προγραμματισμό, τις Πρωτοβουλίες και τις Ενέργειες της, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγκαιρα είχε πάρει και προχωρήσει, απέδειξε ότι ο Φάκελος για το Συγκεκριμένο Πρόγραμμα και οι Προτάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο, όχι μόνο ήταν μέσα στον προβλεπόμενο ασφυκτικά ελάχιστο χρόνο, αλλά είχαν Ποιότητα, Ωριμότητα, ήταν Ουσιαστικές και με κορυφαίο, την Καθολικότητα Συμμετοχής όλων των Θεσμικών και Τοπικών Φορέων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από την συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των Περιφερειών και είναι από τις ελάχιστες Περιφέρειες η οποία είναι Επικεφαλής Εταίρος και λειτουργεί ως «ομπρέλα», έχοντας την Συνεργασία όλων των Θεσμικών και Τοπικών Φορέων για όλες της Περιφερειακές Ενότητες της.
Το παραπάνω αποτελεί και Πρόθεση του Υπουργείου, να είναι δηλαδή οι Περιφέρειες Επικεφαλής Εταίροι των Κοινωνικών Συμπράξεων, διότι έτσι διασφαλίζεται η εγγύηση της όσο το δυνατόν καλύτερης υλοποίησης του Προγράμματος προς όλους τους ωφελούμενος και προς κάθε απομακρυσμένης περιοχής.
Στην πλειοψηφία των Περιφερειών διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν Τοπικές διαμάχες και συγκρούσεις μεταξύ των Δήμων για το ποιος θα είναι Επικεφαλής Εταίρος, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην Σύναψη των Συμπράξεων, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να βρίσκει εμπόδια και να δυσχεραίνει το Υπουργείο ως προς την Εφαρμογή και την Υλοποίηση του.
Οι Προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας αναδείχτηκαν και υιοθετήθηκαν από την Αναπληρώτρια Υπουργό και τους συμμετέχοντες, τόσο κατά την τοποθέτηση του στην σημερινή Σύσκεψη, αλλά έπειτα και από την προσωπική Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας με την Αναπληρώτρια Υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα και μπορούν να ενταχθούν και να εφαρμοστούν στο Πρόγραμμα, έχουν πλήρη Τεκμηρίωση, είναι συγκροτημένες, θα αποτελέσουν σημαντικότατα Εργαλεία επίλυσης πολλών προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαδικασία εφαρμογής του συγκεκριμένου και όχι μόνο αυτού του Προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύονται ως οι Κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη και πιο γρήγορη υλοποίηση του, προσφέροντας πραγματική και ουσιαστική βοήθεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και Μελλοντικά για τους Πολίτες και τους Ωφελούμενους.
Οι Προτάσεις αυτές είναι:
1. Ηλεκτρονική Πανελλήνια Πλατφόρμα Καταγραφής και Αίτησης για τους ωφελούμενος που θα έχει και ως αποτέλεσμα και την διασταύρωση των στοιχείων τους για διπλοεγγραφές.
2. Ηλεκτρονική Κάρτα για τους Ωφελούμενους του Προγράμματος (Κάρτα Στήριγμα Ζωής).
3. Αύξηση του Ποσοστού του Προγράμματος για τα Τρόφιμα έναντι των Υλικών (Ρουχισμού).
4. Ιατρική και Φαρμακευτική Κάλυψη των Ωφελούμενων.
5. Καταγραφή Παιδικής Φτώχειας και Χορήγηση Δεκατιανού στους Μαθητές.
6. Λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων.
7. Να λαμβάνεται υπόψη η Ιδιαιτερότητα Πληθυσμιακών Θυλάκων που Μετακινούνται κατά την διάρκεια του έτους.
8. Χαρτογράφηση Φτώχειας σε όλα τα Επίπεδα.
9. Στόχος η Εύρεση των «Αόρατων» Πολιτών και Ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας και Επιβίωσης.
10. Ενίσχυση Ευπαθών Ομάδων – ΑμΕΑ – Ανέργων – Ανασφάλιστων κλπ.
11. Στέγαση Απόρων και Άστεγων σε Δημόσιες Δομές.
12. Αποθήκευση Διανομή Τροφίμων.
13. Προμήθεια των Τροφίμων Μακράς Διαρκείας κατά 80% Τοπικά από τις Συμπράξεις και 20% Κεντρικά από το Υπουργείο.
14. Οικονομοτεχνική Βοήθεια μέσα από τα Πλαίσια του Προγράμματος το οποίο το προβλέπει.
15. Καταγραφή Ρομά.
Η Υπουργός ενημέρωσε πως το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ αφορά 45.000.000 Ευρώ για το έτος 2014 και 90.000.000 Ευρώ για το 2015 τα οποία είναι αδιάθετα και με βάση τις παραπάνω Προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής η Υλοποίηση και η Εφαρμογή του θα είναι ως εξής :
- Πρόταση του Υπουργείου είναι να γίνει μία (1) Κοινωνική Σύμπραξη ανά Περιφερειακή Ενότητα.
- Θα λειτουργήσει ως Οδηγός Χαρτογράφησης της Φτώχειας σε όλα τα Επίπεδα.
- Ευελπιστούν μέσα στον Απρίλιο να μπορούν να κάνουν Αιτήσεις οι ωφελούμενοι.
- Θα υπάρξει Ενημέρωση με Καμπάνια και Μπάνερς (banners) σε Δήμους και Περιφέρειες.
- Οι Αιτήσεις θα ξεκινήσουν αν όλα πάνε καλά εντός ενός μηνός και θα γίνονται Ηλεκτρονικά είτε στα ΚΕΠ είτε από το διαδίκτυο σε Ειδική Πλατφόρμα και θα υπάρχει διασταύρωση Στοιχείων.
- Εντός ενός μηνός από την ψήφιση του Νομοσχεδίου θα έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ.
- Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε Είδος.
- Στόχος του Προγράμματος θα είναι οι Φτωχές Οικογένειες με παιδιά – ΑμΕΑ
- Κριτήριο θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με τις προσαυξήσεις του ανά μέλος οικογένειας και θα αποδεικνύεται με τις Φορολογικές Δηλώσεις (2014 στην προκειμένη περίπτωση).
- Η Ωφέλεια θα είναι 9 μηνών και οι Ωφελούμενοι θα την λαμβάνουν Αναδρομικά από τον χρόνο που κατέθεσαν Αίτηση και κρίθηκαν Δικαιούχοι.
Επίσης θα περιλαμβάνει τα εξής 3 Μέτρα:
1. Ηλεκτρικό Ρεύμα.
- Δεν θα κόβεται το ρεύμα στους Δικαιούχους – Ωφελούμενους του Προγράμματος
- Επανασύνδεση ρεύματος δωρεάν στους Δικαιούχους – Ωφελούμενους του Προγράμματος και 1200Kw δωρεάν 4μηνιαία (Κανονική Χρέωση μετά την Κατανάλωση των 1200 Kw).
- Ρύθμιση Χρεών Ρεύματος.
- Οι Δικαιούχοι – Ωφελούμενοι του Προγράμματος οι οποίοι είναι Ασθενείς και έχουν Ανάγκες Χρήσης Μηχανικής Υποστήριξης και άλλων Συσκευών δεν θα έχουν Όριο Κατανάλωσης Κιλοβατόρων.
2. Επιδότηση Ενοικίου.
- Οι Δικαιούχοι – Ωφελούμενοι του Προγράμματος θα έχουν δικαίωμα Επιδότησης Ενοικίου ύψους από 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
- Οι Επιδότηση θα δίδεται στον Ιδιοκτήτη και θα είναι Αφορολόγητη για να υπάρξει και σε αυτούς Ενίσχυση.
3. Επιδότηση Σίτισης.
- Θα θεσπιστεί για τους Δικαιούχους - Ωφελούμενους Κάρτα Επιδότησης Σίτισης (Prepaid) Πιστωμένη με το ποσό των 100 Ευρώ τον μήνα, ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
- Η Κάρτα Επιδότησης Σίτισης θα αφορά αυστηρά και μόνο για Τρόφιμα.
- Η Έκδοση της Κάρτας Επιδότησης Σίτισης θα βγαίνει σε 15 ημέρες με ένα μήνα το πολύ για τους Δικαιούχους – Ωφελούμενους του Προγράμματος.
- Τα Σούπερ Μάρκετ που θα επιλεγούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα είναι όσο το δυνατόν Τοπικά για την κάθε Περιοχή έτσι ώστε να υπάρξει Τόνωση της Τοπικής Κοινωνίας και Αγοράς.
- Η Κάρτα Επιδότησης Σίτισης θα είναι Προσβάσιμη σε όλα τα Μηχανήματα των Σούπερ Μάρκετ.
- Στην Κάρτα Επιδότησης Σίτισης θα προστεθούν και άλλες δωρεάν Προσφορές και Παροχές που θα προκύψουν.
Τονίστηκε επίσης:
- Η ανάγκη Οριστικοποίησης των Αναπτυξιακών Συμπράξεων,
- Ο Καθορισμός του Θεσμικού Πλαισίου για την Διαμόρφωση και την Διαδικασία Προμήθειας των Τροφίμων και η Εξειδίκευση στον τρόπο αλλά και την Διαδικασία Διανομής τους για την Νομιμότητα των Διαδικασιών.
- Η Οριστικοποίηση των Κριτηρίων Καταγραφής Δικαιούχων – Ωφελούμενων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα η οποία με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής δημιούργησε και διαθέτει Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, ένα πολύ σημαντικό Εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του Προγράμματος και όχι μόνο και το οποίο αποτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους 12 Δήμους και την Εκκλησία με τις 5 Μητροπόλεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα), οι ΑμΕΑ, οι Φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελοντικές Οργανώσεις, Πολύτεκνοι και πολλοί άλλοι από όλη την Δυτική Μακεδονία, όπου δραστηριοποιούνται και προσφέρουν σε διάφορες Ευπαθείς Ομάδες και Απόρους και οι οποίοι είναι Εταίροι στην Κοινωνική Σύμπραξη αυτού του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)»
Ακολουθούν οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίων Νήσων.
Έτσι λοιπόν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι Πρωτοπόρος στην Υλοποίηση όλων των Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη όπως το ΤΕΒΑ 2014 – 2020, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα και της Κοινωνικής Πολιτικής (Ρομά) κ.α.
Το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της Συνέχισης της Κοινωνικής Πολιτικής της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να καταθέσει Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, του Θεματικού Στόχου 9, των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) και γενικότερα όλων των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκών και μη.
Για μια ακόμη φορά, όπως και με την υποβολή πρότασης στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (Ε.Τ.Π.) για την Καταγραφή Απολυμένων από τον κλάδο της Ενέργειας και την Χρηματοδότηση μέτρων για την αγορά εργασίας που στοχεύουν εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση των απολυμένων ατόμων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγήθηκε των εξελίξεων γιατί διαθέτει την προνοητικότητα, την Βούληση με τους Συνεργάτες της να ανταποκρίνεται γρήγορα, αποτελεσματικά, ουσιαστικά και μεθοδικά, σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για τον Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Ευρωπαϊκών αλλά και Εθνικών Προγραμμάτων, για την Τόνωση και την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Πολιτών της.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί τις Διευθύνσεις Πρόνοιας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με τους υπαλλήλους που είχαν την ευθύνη για την συγκέντρωση των στοιχείων και φυσικά όλους τους Εταίρους της, τους Δήμους και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών (Γρεβενών - Δεσκάτης), Καστοριάς (Καστοριάς - Νεστορίου - Άργους Ορεστικού), Κοζάνης (Κοζάνης - Σερβίων Βελβεντού - Βοίου - Εορδαίας), Φλώρινας (Φλώρινας - Πρεσπών - Αμυνταίου) με τις Κοινωνικές Δομές τους (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις κλπ), τις Μητροπόλεις (Γρεβενών, Καστοριάς, Σερβίων και Κοζάνης, Σισσανίου και Σιατίστης, Φλώρινας), τους ΑμΕΑ, τους Φορείς και Συλλόγους όλης της Δυτικής Μακεδονίας, για την πολύτιμη και απαραίτητη συνεργασία και συμμετοχή τους στα Στάδια του Προγράμματος, μέχρι και την ολοκλήρωση του το διάστημα που θα ακολουθήσει και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο Κάλεσμα Κοινής Προσπάθειας για να υπάρξει το επιθυμητό και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο είναι και υπαρκτό.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου