Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν γύρω μας, το ένστικτο της επιβίωσης επαναφέρει στις σκέψη μου «αυτούσιες» φράσεις που αγαπώ, απ’ τον καιρό που η μνήμη μου ήταν σφουγγάρι και ό,τι μου άρεσε πολύ, το αποθήκευε αυτόματα. Φράσεις δανεικές, που πλέον έγιναν αναμνήσεις και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νιότης μου.
Συνήθως τις ανακαλώ στις πρώτες επαφές με τους μαθητές μου και όταν συναναστρέφομαι με νέους που εκφράζουν αγωνίες και ψάχνουν απαντήσεις.
Έτσι σήμερα, στην προσπάθειά μου να αντισταθώ στην αδυναμία της νέας γενιάς – και όχι μόνο- να κάνει όνειρα, ξαναθυμήθηκα την αγαπημένη μου φράση: « Ένας τρόπος υπάρχει να προβλέψουμε το μέλλον, να στηριχθούμε στην παντοδυναμία της επιθυμίας.» Ανήκει στον Αντρέ Μπρετόν. Με γοητεύουν ακόμα οι φράσεις που ξεκλειδώνουν πόρτες….
Κατόπιν γύρισα στην ηλικία μου. Μισός αιώνας ζωής…Το νέο συνταξιοδοτικό αφορά τη γενιά μου. Οι επικείμενες μειώσεις των συντάξεων, η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας, η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων εξ αιτίας της οικονομικής ύφεσης….
Και ενστικτωδώς ταξίδεψα σε μια άλλη ήπειρο, που μοιάζει με επίγειο παράδεισο. Τη μακρινή Αυστραλία. Και θυμήθηκα ότι εκεί η σύνταξη δεν συνδέεται με τις ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι. Κανένας εύπορος, με τα δικά τους κριτήρια, ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας, δεν εισπράττει σύνταξη. Προφανώς το δικαίωμα της σύνταξης σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική πρόνοια.
Η δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος στην ελληνική κοινωνία είναι πλέον αναγκαιότητα, όχι μόνο για τους άπορους, αλλά και για τους εύπορους. Το ζήτημα αυτό η – οποιαδήποτε- ελληνική κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να το αντιληφθεί αλλά και να το διευθετήσει «αυθωρεί και παραχρήμα.»
Γιατί το καινούργιο σύνθημα Je Suis Charlie, που «έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μέσα σε μόλις 24 ώρες χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες σε 3,4 εκατομμύρια tweets» δεν έχει μονοσήμαντη ανάγνωση. Αν οι κρατούντες δεν αναλάβουν το κόστος να εξαλείψουν άμεσα την κοινωνική ανισότητα, οι εκρήξεις βίας θα καταστήσουν την έννοια της ευημερίας άγνωστη λέξη για κάθε προνομιούχο. Είτε αυτός είναι Γάλλος, Γερμανός, Άγγλος, Έλληνας… Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο…
Παρότι, κατά τον Οδυσσέα Ελύτη, τον αγαπημένο μου ποιητή, «Είναι διγαμία ν’ αγαπάς και να ονειρεύεσαι.»
από kozan
μέσω Kozan.gr : Καθημερινή ενημέρωση για την κοζάνη -- Κοζάνης Κοζανη kozani kozanh kozanhs KOZANI Πτολεμαίδα, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ » Επικαιρότητα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου