Επειδή πολλοί από εμάς ακούνε συχνά τον όρο πρωτογενές πλεόνασμα και δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό, πως προέκυψε και γιατί είναι σημαντικό, μια προσέγγιση από τα οικονομικά ενός νοικοκυριού ίσως τους διευκολύνει.
Κάθε νοικοκυριό έχει τα έσοδα και τα έξοδα του. Τα έσοδα προέρχονται από μισθούς, ενοίκια, μερίσματα, κ.α., και τα έξοδα σχετίζονται με την πληρωμή του ρεύματος, του τηλεφώνου, του ενοικίου, των τροφίμων, ρούχων, κ.ο.κ..
Πολλά δε νοικοκυριά έχουν και δάνεια, για τα οποία σε μηνιαία βάση πληρώνουν δόσεις. Οι δόσεις αυτές αθροίζονται στα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού. Όταν τα έσοδα του νοικοκυριού είναι παραπάνω από τα έξοδά του τότε λέμε πως έχει πλεόνασμα. Αν τα έσοδα είναι λιγότερα λέμε πως έχει έλλειμμα.
Αν από τα έξοδα του νοικοκυριού αφαιρέσουμε τις δόσεις που πληρώνει για δάνεια που έχει λάβει και μετά την αφαίρεση αυτή τα έσοδά του είναι περισσότερα από τα χρήματα που δαπανά, λέμε πως έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αν ακόμη και εξαιρουμένων των δανειακών δόσεων (τόκων) τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, τότε λέμε πως υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα.
Αν λοιπόν ένα νοικοκυριό έχει σε μηνιαία βάση έσοδα 1.500 ευρώ, έξοδα νοικοκυριού 1.000 ευρώ και δόση δανείου 500 ευρώ, έχει πρωτογενές πλεόνασμα 500 ευρώ (έσοδα – έξοδα, χωρίς την δόση δανείου).
Ένα νοικοκυριό που σε μηνιαία βάση έχει έσοδα 1.000 ευρώ και έξοδα 1.500 ευρώ και δόση δανείου 700 ευρώ έχει πρωτογενές έλλειμμα 500 ευρώ (έσοδα – έξοδα, χωρίς την δόση δανείου).
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα χωρίς να υπολογίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους.
Στη βάση των παραδειγμάτων που ανέφερα πιο πάνω, το γεγονός ότι ένα νοικοκυριό έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει τα έξοδα του, δε σημαίνει ότι έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει και την εξυπηρέτηση του χρέους του (τις δόσεις των δανείων του).
Απλά όταν μια οικογένεια έχει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί και ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο τα οικονομικά της, ώστε να μη δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις πέρα από τις υφιστάμενες. Οι παλιές όμως υποχρεώσεις δεν εξαφανίζονται, παραμένουν.
Σήμερα η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτό, υποτίθεται, σημαίνει ότι δεν δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και δεν επιβαρύνει το υφιστάμενο έλλειμμα της. Λέω υποτίθεται διότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα «δημιουργικής λογιστικής» και αποτέλεσμα περικοπών σε συντάξεις, μισθούς, κ.α. Με άλλα λόγια, αν ο εργοδότης, σας αφήσει απλήρωτους για κάποιους μήνες, τότε μπορεί να εμφανίσει στο ταμείο του πρωτογενές πλεόνασμα, δηλ. περισσότερα έσοδα από έξοδα. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει τους μισθούς σας σε μεταγενέστερα έξοδα, οι οποίοι μισθοί μπορεί να συμπεριλαμβάνουν επιπλέον περικοπές ακόμη και αναδρομικές!! Σας θυμίζει κάτι;
Παρόλ’ αυτά, το χρέος της Ελλάδας προς τον έξω κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται και το ίδιο οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει για αυτό το χρέος. Δηλαδή, το δημοσιονομικό της έλλειμμα παραμένει και για να το εξυπηρετεί πρέπει είτε να αυξήσει τα έσοδα, είτε να μειώσει τις δαπάνες της.
Αυτός, λοιπόν, είναι ένας σημαντικός λόγος γιατί εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες επιθυμούμε την σύσταση Λογιστικού Ελέγχου και την διαγραφή του επονείδιστου χρέους προκειμένου να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, σε οικονομικούς όρους, επενδύοντας στην πραγματική και όχι στην πλασματική ανάπτυξη, με ανύπαρκτο επενδυτικό πλαίσιο. Από την στιγμή που θα γίνει Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, θα πούμε στους δανειστές ότι αυτό το μέρος του δανείου για εμάς είναι επονείδιστο και απεχθές κατόπιν της αποφάσεως της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και αυτό δεν θα το εξυπηρετήσουμε. Εξάλλου, αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στον κόσμο.
Ας σημειωθεί βέβαια, πως εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητάμε από την Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδος να καταθέσουν στην Βουλή τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις. Δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα σχέδια δανειακών συμβάσεων. Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν δίνει, ούτε ο ΟΔΔΗΧ δεν δίνει στην Βουλή, πραγματικά για ποιο χρέος μιλάμε, με ποιο επιτόκιο έχουμε το χρέος αυτό, βάση ποιων δανειακών συμβάσεων και τι πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες κάθε χρόνο πληρώνοντας τοκοχρεολύσια.
Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου και ο προσδιορισμός του χρέους που αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει κανένας γιατί δεν δίνεται επίσημα στην αντιπολίτευση και στους Έλληνες πολίτες, είναι θέσεις από τις οποίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα στο θέμα της διαγραφής του επαχθούς και επονείδιστου χρέους-από την στιγμή που θα προσδιοριστεί-βεβαίως θα υπάρχει προς τους δανειστές η έκθεση, ποιο είναι το επονείδιστο και το επαχθές και πιο εμείς είμαστε διατεθειμένοι και πρέπει να πληρώσουμε.
Γιάννης Κοσκοσάς – Στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων
από kozan
μέσω Kozan.gr : Καθημερινή ενημέρωση για την κοζάνη -- Κοζάνης Κοζανη kozani kozanh kozanhs KOZANI Πτολεμαίδα, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ » Επικαιρότητα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου