ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δικτύωσης των Δήμων


Επταμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Καστοριάς παρευρέθηκε στην δεύτερη εκδήλωση του έργου «Little big things in Europe and in our local communities (Μικρά μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη και στις τοπικές μας κοινότητες)» που πραγματοποιήθηκε στην Santa Venera της Μάλτας από 17 έως 21 Ιανουαρίου 2015 και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους δήμους Ville de Bram (Γαλλία), Santa Venera (Μάλτα), Lousã (Πορτογαλία), Siderno, Bianco (Ιταλία) και τον Σύνδεσμο Δήμων της περιοχής Locride (Ιταλία).


Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα θεματικό πρόγραμμα δικτύωσης, που αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών δήμων για την ενίσχυση της κοινωνικής-οικονομικής ανάπτυξης τους μέσα από την αξιοποίηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών που έχουν προκύψει σε τοπικό επίπεδο.


Στόχος είναι να παρουσιαστούν καλές πρακτικές αλλά και παραδείγματα που αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η αλληλεγγύη, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, η αειφόρος ανάπτυξη και η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση έξι διακρατικών συναντήσεων εκ των οποίων η εναρκτήρια αλλά και η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιούνται από το Δήμο Καστοριάς. Η σπουδαία σημασία συμμετοχής σε προγράμματα δικτύωσης προκύπτει από την ανάγκη δημιουργίας συμπράξεων που αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση επιλεξιμότητας σε έναν μεγάλο αριθμό προσκλήσεων της νέας διαχειριστικής περιόδου.


Η πρόταση του Δήμου Καστοριάς εγκρίθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες», Μέτρο 1.2 Δίκτυα αδερφοποιημένων πόλεων. Αξίζει να επισημανθεί ότι η πρόταση αξιολογήθηκε ως η τέταρτη καλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί την μοναδική ελληνική πρόταση από τις συνολικά 25 προτάσεις που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση από την EACEA με προϋπολογισμό 142.000,00€. Η ευρωπαϊκή επιδότηση αφορά το σύνολο των δαπανών υλοποίησης των εκδηλώσεων καθώς και το 70% των δαπανών μετακίνησης όλων των συμμετεχόντων στις διακρατικές συναντήσεις ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από κάθε συμμετέχοντα, για δε τον δήμο δεν δημιουργείται καμία δαπάνη. Σε κάθε μία από τις συναντήσεις προβλέπεται η συμμετοχή αντιπροσωπείας 6-8 ατόμων από τον Δήμο Καστοριάς η οποία αποτελείται από αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων ώστε να διασφαλίζεται τόσο η συμμετοχή των βασικών δρώντων στην τοπική ανάπτυξη των δήμων όσο και η εκπροσώπηση διαφόρων κοινωνικών φορέων. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας διαφοροποιείται ανάλογα με το ειδικό αντικείμενο της εκάστοτε εκδήλωσης για την τοπική ανάπτυξη προκειμένου να διασφαλίζεται η συνάφεια με το θέμα αλλά και η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας. Την αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης δεύτερης συνάντησης πλαισίωσαν ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, δύο υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας υλοποίησης, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, εκπρόσωπος φορέα εθελοντισμού και εκπρόσωπος φοιτητικής οργάνωσης.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Santa Venera πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην αξιότιμη Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας, κα M’Louise Coleiro Preca, υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Μάλτας, κο Mr. Leo Brincat ενώ την εναρκτήρια εκδήλωση της συνάντησης, τίμησε με την παρουσία του, ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Γραμματέας της Μάλτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κος Dr. Stefan Buontempo.


Η θεματολογία των εργαστηρίων που έλαβαν χώρα αφορούσε βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των δήμων, μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης, πρότυπη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, ενεργή συμμετοχή πολιτών και ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τη βιομηχανία.


Μιχάλης Μπινιάκος: ‘’ Βασικός άξονας όλης αυτής της δραστηριότητας είναι η δημιουργία σχέσεων και δικτύων συνεργασίας μεταξύ των ενωτικών δήμων από ενωτικές χώρες ‘’


Για την συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς στην εκδήλωση «Little big things in Europe and in our local communities (Μικρά μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη και στις τοπικές μας κοινότητες)» που πραγματοποιήθηκε στην Santa Venera της Μάλτας από 17 έως 21 Ιανουαρίου 2015 και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους δήμους Ville de Bram (Γαλλία), Santa Venera (Μάλτα), Lousã (Πορτογαλία), Siderno, Bianco (Ιταλία) και τον Σύνδεσμο Δήμων της περιοχής Locride (Ιταλία), μίλησε σε πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή σε σταθμό της Καστοριάς και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Σταύρο Ευαγγελίδη ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Μπινιάκος και ένας εκ των επτά που ταξίδεψαν στη Μάλτα, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του.


‘’ Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δήμων, εκδήλωση που χρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τυχαίνει ο δήμος Καστοριάς να είναι και ο ηγέτης. Εμείς έχουμε την όλη διαχείριση και τον συντονισμό όσο δυνατόν γίνεται…Συμμετείχαν δήμοι από την Ιταλία, από την Γαλλία, την Μάλτα και την Πορτογαλία. Συναντηθήκαμε εκεί με σκοπό πέρα από τον προφανή και τον βασικό άξονα όλης αυτής της δραστηριότητας, που είναι η δημιουργία σχέσεων και δικτύων συνεργασίας μεταξύ των ενωτικών δήμων από ενωτικές χώρες, με μια ιδιότητα που περιλάμβανε τρία εργαστήρια και δυο ομιλίες. Θέματα για την εκπαίδευση στην δια βίου μάθηση, την ενεργή συμμετοχή πολιτών και διάφορα ζητήματα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και φιλοξενίας ’’ , ανέφερε ο κ. Μπινιάκος ενώ στη συνέχεια σε ερώτηση για το αν έχει ο δήμος Καστοριάς κάποια κοινά με τους άλλους δήμους που έδωσαν το παρών στη Μάλτα είπε: ‘’ Κοινά θέματα στην εποχή που ζούμε και τις δύσκολες στιγμές που ειδικά ο Ευρωπαϊκός νότος ζει μπορούμε να βρούμε με την Μάλτα και σε κάθε ευρωπαϊκό δήμο άλλα περισσότερα, άλλα λιγότερό όπως η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία, η απασχόληση είναι κοινά σε όλους. ‘’


Για τα συμπεράσματα και για το τι πρέπει να κρατήσει ο δήμος Καστοριάς ο κ. Μπινιάκος τόνισε: ‘’ Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η προσπάθεια που καταβάλει ο δήμος Καστοριάς με διαφορετικούς εταίρους, με διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι πολύ σημαντικό όσο και αν ακούγεται απλό, είναι πολύ σημαντικό να το πούμε γιατί παρουσιάζονται πρώτων πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες χρηματοδότησης ειδικά σε αυτή την περίοδο, να μην ξεχνάμε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν οπότε καταλαβαίνετε την σημασία τους να καταφέρουμε να μπούμε σε κάποια δίκτυα να δημιουργήσουμε συνθέσεις με άλλους δήμους στην Ευρώπη και απλά να ορίζουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις στο μέλλον ‘’ .





από tounasmanos@gmail.com (Orizontespress)

μέσω Τοπικα - OrizontesPress - Ειδήσεις του νομού Καστοριάς, Αθλητικά, Τοπικά Νέα, Απόψεις , Μικρές Αγγελίες - OrizontesPress - Ειδήσεις του νομού Καστοριάς, Αθλητικά, Τοπικά Νέα, Απόψεις , Μικρές Αγγελίες
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Δυτική Μακεδονία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video